De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: zwemvijver

De zwemvijver is een natuurlijk alternatief voor een zwembad. Zomers is het water aangenaam en kun je zwemmen in je eigen tuin, de rest van het jaar ziet hij er mooi en natuurlijk uit. Maar hoe kun je een zwemvijver zelf aanleggen? Hoe groot moet je tuin eigenlijk zijn? En hoe zorg je dat een zwemvijver schoon blijft? Je leest alles over een zwemvijver hier.

 

beeld vtwonen Beeld vtwonen tuin special 3 2021 | styling Carolien Schrievers | fotografie\nRené van der Hulst | \n\nvtwonen tuin special 3 2021 | de zwemvijver in de tuin met uitzicht op het huis
Wat is een zwemvijver?
Een zwemvijver is een vijver die zo is ingericht dat je erin kunt zwemmen. Daarvoor moet hij in ieder geval groot genoeg zijn en zuiver gehouden worden door een filtersysteem. Sommige mensen noemen de zwemvijver ook wel een natuurlijk zwembad waar geen chloor aan te pas komt. Het grote voordeel ten opzichte van een zwembad is dat dit, ook als het te koud is om te zwemmen, toch mooi staat in de tuin.

Filtersystemen voor de zwemvijver
In tegenstelling tot zwembaden, wordt een zwemvijver gezuiverd door een natuurlijk filtersysteem. Er bestaan twee soorten filters: een zandfilter of een heliophytenfilter. Die laatste optie is qua uitvoering het voordeligst en geeft een mooie, natuurlijke uitstraling aan de tuin. Een heliophytenfilter bestaat uit waterplanten en lavastenen die het vijverwater filteren.

Water zuiveren in een zwemvijver
Verschillende pompen in de vijver zorgen dat het water langs deze filters komt. Zo wordt het water gezuiverd en blijft het helder. Het filtergedeelte is apart aangelegd aan de rand van de zwemvijver, zodat je tijdens het zwemmen niet verstrengeld raakt in planten. Doordat dit flitergedeelte een dichte begroeiing heeft, zie je na een tijdje niet eens meer dat het om een stukje vijver gaat, maar het oogt het als border.

Lees hier welk beplanting je kunt aanleggen voor een zwemvijver: https://www.vtwonen.nl/tuinieren/tips-voor-een-zwemvijver-in-de-tuin~2f9769e2


Voordat je een zwemvijver laat (of gaat) aanleggen, is het handig om na te denken over de volgende punten.

In een zwemvijver zwem je nooit alleen. Vogels, kikkers, salamanders en waterspinnetjes zwemmen met je mee.
Om lekker te kunnen zwemmen, wordt de minimale afmeting van 7×3 meter aanbevolen. Je tuin hoeft overigens niet minimaal zeven meter lang te zijn: plaats de vijver diagonaal en het langste punt is een stukje langer dan de lengte van je tuin.
Een kleine folievijver is nog wel zelf aan te leggen, maar een zwemvijver is vanwege de afmetingen een stuk bewerkelijker. Uitbesteden is daarom voor veel mensen de enige optie. De aanlegkosten door een bedrijf liggen rond de 150,- euro per vierkante meter wateroppervlak. De exacte prijs hangt af van het bedrijf, de bereikbaarheid van de tuin voor machines, de diepte van de vijver en het aantal en soort pompen.