Brr… Wanneer het buiten kouder wordt, is het fijn als je thuiskomt in warm en behaaglijk huis. Ook je voeten vinden dat fijn. Met sloffen aan op de bank kruipen is een goede oplossing, maar is met goede vloerverwarming niet meer nodig. Daarom… alles over vloerverwarming.
Gezocht en gevonden: een verwarmingssysteem dat ruimteverslindende radiatoren overbodig maakt en nog energie bespaart ook. Hoe en wat over vloerverwarming.
Wat is vloerverwarming?
Vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat in de vloer is ingebouwd. Zie het maar als een netwerk van verwarmingsbuizen dat niet langs de muur, maar onder de vloer loopt. De buizen zijn van kunststof.
Hoe werkt het?
Een vloerverwarming verwarmt een kamer gelijkmatig door middel van warmtestraling. Aan de verwarming is een thermostaat gekoppeld die de temperatuur regelt. De verwarming staat in de meeste gevallen in verbinding met een cv-installatie, net als bekende radiatoren.
Vloerverwarming versus radiator
Het grote verschil tussen de vloerverwarming en de traditionele radiator: bij een radiator komt van de plek waar die hangt veel warmte. Pech dus als je ver van die plek zit, want dan heb je geen profijt van die warmte. Bij vloerverwarming wordt een groot oppervlakte verwarmd (de hele vloer), zodat de hele kamer aangenaam warm is.
De voordelen
- Een aangename warmte, doordat een groot oppervlakte wordt verwarmd.
- Geen radiatoren in je kamer. Dat is niet alleen mooi, maar levert ook ruimte op.
- Een vloerverwarming kan ook koelen. Geen overbodige luxe, gezien de voorspelling dat we hier Franse zomers gaan krijgen.
- Minder energieverbruik dan bij gewone radiatoren. Dat zit zo: bij een radiator moet de ketel het water verwarmen tot 90°C. Daarna wordt het rondgepompt en komt het afgekoeld tot 70°C terug. Dan moet het water weer worden opgewarmd tot 90°C. Dat opwarmen kost veel energie. Bij een vloerverwarming warmt de ketel het water op tot 50°C en koelt het af tot 40°C. De ketel hoeft hier minder inspanning te leveren om het water weer op te warmen.
De nadelen
- Een vloerverwarming is eigenlijk alleen nieuwbouw-proof, omdat de kunststof leidingen in de vloer moeten worden gelegd. Er is wel een alternatief bij bestaande bouw (sleuven slijpen in de ondervloer), maar dat is een enorm karwei en je huis staat dan even helemaal op z’n kop.
- Lekkage in het systeem? Dan moet de vloer toch echt worden opengebroken.
- Grote raampartijen kunnen nadelig zijn: er ontstaat een ‘koufront’, zodat de vloerverwarming de lucht dan te weinig kan verwarmen. Je hebt dan aanvullende verwarming nodig, bijvoorbeeld een convectorput.
Elektrisch of met water
De buizen van de vloerverwarming kunnen op twee manieren worden verwarmd: elektrisch of door middel van water. De watermethode is gunstiger voor de energierekening, omdat de elektriciteit helemaal uit de elektriciteitscentrale moet komen (zoals alle elektriciteit), waardoor er veel rendement verloren gaat voordat die in je huis is beland.
Als hoofd- of bijverwarming?
Dat ligt eraan hoe goed de ruimte is geïsoleerd. Is dat het geval – met dubbel glas en spouwmuurisolatie – dan kan de vloerverwarming worden gebruikt als hoofdverwarming. Als de ruimte niet zo goed is geïsoleerd, moet die ook nog met radiatoren worden verwarmd. Dan zorgt de vloerverwarming voor een aangename vloertemperatuur, en zijn sloffen niet meer nodig.
Vloerverwarming onder een houten vloer
Een vloerverwarming kan onder een houten vloer worden gelegd. Voorwaarde is dat het hout niet te dik is, omdat hout nu eenmaal goed isoleert. Bij te dik hout kan de warmte niet goed de kamer in trekken. Door die mooie eigenschap zal de vloer ook trager opwarmen. Het kan dan nodig zijn de ruimte met radiatoren bij te verwarmen. Tegelijkertijd houdt het hout de warmte langer vast, waardoor je de verwarming sneller kunt uitschakelen, terwijl de vloer nog steeds warmte afgeeft. Dat scheelt dan weer energie!
Op de muur, tegen het plafond
Logisch eigenlijk: als de buizen van de vloerverwarming in de vloer kunnen worden gelegd, kunnen ze ook in de muur of in het plafond worden bevestigd. Dat heet dan wand- en plafondverwarming. Allemaal mogelijk, maar kijk uit als je een schilderij op wilt hangen…
Bij Stichting lage TemperatuurVerwarming vind je meer informatie over vloerverwarming.
Bron: http://www.vtwonen.nl/inspiratie/vloeren/alles-over-vloerverwarming/