De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Akoestiek verbeteren

Bij thuiskomen denk je aan rust, en dat begint met een goede akoestiek in je huis. Een goede akoestiek zorgt voor rust en comfort, een hogere productiviteit en minder stress. Je kunt natuurlijk overal in huis of kantoor eierdozen plaatsen, maar er zijn mooiere en betere manieren om de akoestiek te verbeteren, bijvoorbeeld een scheidingspaneel als deze BuzziCactus. De komende weken bekijken we de diverse mogelijkheden voor betere akoestiek. Vandaag een uitleg over akoestiek en alvast 6 tips.

Hoe ontstaat een slechte akoestiek?
Geluidgolven worden geproduceerd en verspreiden zich in alle richtingen. Wanneer de geluidsgolf in aanraking komt met een oppervlak wordt een deel van het geluid geabsorbeerd en een deel wordt gereflecteerd. Hoe harder het oppervlak, hoe groter het percentage geluid dat wordt gereflecteerd. Dit veroorzaakt nagalm in de ruimte. De hoeveelheid nagalm wordt uitgedrukt in nagalmtijd. Dit is de tijd in seconden die het duurt voordat een geluid 60 dB in sterkte afneemt. Over het algemeen geldt: hoe langer de nagalmtijd, hoe slechter de akoestiek.

Gewenste situatie
Een goede akoestiek leidt tot een betere geluidskwaliteit, waardoor men het in de ruimte als rustiger gaat ervaren. Daarnaast verbetert het de spraakverstaanbaarheid in de ruimte en daalt het geluidsniveau, doordat men elkaar minder gaat overstemmen om zich verstaanbaar te maken. Dit zorgt uiteindelijk voor meer rust en comfort, een hogere productiviteit en minder stress. Zodoende speelt een goede akoestiek een rol in een gezonde, productieve en comfortabele woon-, werk- en leefomgeving.

Hoe verbeter je de akoestiek?
Vooral moderne huizen hebben vaak last van een vervelende akoestiek. De nagalmtijd in de ruimte wordt verbeterd door voldoende absorptie aan een ruimte toe te voegen en het liefst zo dicht mogelijk bij de geluidsbron(nen). Voor een goede akoestiek wordt een combinatie van akoestische oplossingen aan plafond en wanden geadviseerd.
Voor een acceptabele akoestiek moet u denken aan 30-40% van het vloeroppervlak dat voorzien moet worden met hoogwaardige akoestische voorzieningen (bij een hoogte tot 3 meter). Voor een perfecte akoestiek ligt dit ongeveer op 50-60%.LEOXX vloerkleed Haute Couture CP Jacob door Louis de Poortere

Wij hebben een aantal opties voor je geselecteerd om de akoestiek te verbeteren:

  1. Gordijnen
    Voor een nog betere akoestiek in huis kun je ook werken met gordijnen. Gordijnen absorberen de geluidstrillingen, mits je kiest voor een volle stof. Je behaalt het beste resultaat door gordijnen te combineren met extra raambekleding, zoals vitrage, rol- of plisségordijnen.
  2. Vloerkleden
    Hoogpolige vloerkleden zijn uiteraard goed voor de akoestiek. Maar ook de design vloerkleden van de Haute Couture collectie van Louis de Poortere; deze kleden hebben een dikke viltbacking van 6 mm wat zorgt voor de ultieme comfortbeleving, ook op akoestisch vlak. Bekijk de kleden op https://designlinq.nl 
  3. Akoestisch behang
    Akoestisch behang kan een goed idee zijn. Met mooi behang tover je een kille, steriele ruimte om tot een fijne kamer met warme uitstraling
  4. Planten
    Planten hebben het vermogen om geluid te absorberen. Hoe groter het bladvolume is in een ruimte, hoe beter de absorptie van het geluid. Bovendien
    zuiveren planten de lucht van fijnstof en VOC’s
  5. Wandkleden en -panelen
    Wandkleden of wandpanelen kunnen de akoestiek enorm verbeteren en zijn er in steeds meer soorten en maten. Volgende week vertellen we meer over deze optie.
  6. Panelen 

    Met een wand- of scheidingspaneel kun je ook veel doen. De BuzziCactus is een vrijstaande ruimteverdeler ontworpen door Sas Adriaenssens voor het Belgische merk BuzziSpace.Deze cactus hoef je geen water te geven. Met deze design scheidingswand creëer je eenvoudig een evenwichtige ruimte met genoeg privacy. De BuzziCactus combineert design met geluidsisolatie en functionaliteit. Zo kun je op het oppervlak van de Taco spelden en notities prikken. 

    Related image

    Bron: https://www.easy-noisecontrol.nl/akoestiek/