Als we naar het gemiddeld energieverbruik van een huishouden in Nederland kijken dan valt op dat de verwarming van de ruimte en het water veruit het grootste deel van je totale energieverbruik is. Wil je energie besparen dan valt hier een grote slag te maken. Hoe? Dat leest u hier.
Het mooiste en het meest duurzaam is het natuurlijk als je je huis niet hoeft te verwarmen omdat je door middel van passieve zonne-energie en goede isolatie helemaal geen verwarming meer nodig hebt. De werkelijkheid is natuurlijk anders en de meeste huizen moeten dan ook bijverwarmd worden. Het is natuurlijk wel de uitdaging om dit te doen met zo weinig mogelijk energieverbruik en zo duurzaam mogelijk. Maar zonder verlies aan comfort want een warm en behaaglijk huis is toch wel het grootste goed.
Maar wat is nu de beste manier om je huis duurzaam te verwarmen? Er zijn veel verschillende manieren om je huis te verwarmen. Daarbij kun je nog onderscheid maken in convectiewarmte en stralingswarmte. Convectiewarmte is indirecte verwarming, de kachel verwarmt de lucht en de warme lucht vervolgens de ruimte. De cv in combinatie met radiatoren maakt gebruik van convectie. Stralingswarmte is een directe vorm van verwarmen. Denk aan een openhaard of een houtkachel. De verschillende verwarmingsbronnen verschillen in rendement en hebben daarnaast ieder hun eigen voor- en nadelen.
Verwarmingsbron - Rendement
Open haard 20 %
Elektrische kachel 40 %
Gaskachel 65 %
Houtkachel 75 %
Speksteen/ Tegelkachel 90 %
CV/ VR ketel 92 %
Pelletkachel 94 %
HR-ketel 107 %
HRE ketel (Micro WKK) 130 %
Warmtepomp 600 %
Overzicht methoden van verwarming
In ons land worden de meeste huizen met radiatoren, waardoor warm water stroomt, verwarmt. Water heeft een hoge thermische massa waardoor het, eenmaal opgewarmd, de capaciteit heeft de warmte over een lange periode weer langzaam af te staan. Er zijn heel veel verschillende manieren om het water in je radiatoren te verwarmen. Er komen ook steeds meer duurzame mogelijkheden op de markt waarmee het bestaande verwarmingssysteem kan worden aangepast. Om te helpen bij een goede duurzame keuze voor jouw specifieke situatie hebben we de verschillende mogelijkheden op een rij gezet; leer hierover meer op http://www.duurzaamthuis.nl/energie/verwarming