Nu werkelijk álles duurder wordt, zijn slimme manieren om geld te besparen meer dan welkom. Ook in de badkamer valt er op verschillende vlakken flink wat winst te behalen. Daarom zes slimme tips om te bezuinigen op water en energie. Goed voor het milieu én je eigen portemonnee.
1. Bad idea
Ben jij zo’n lucky bastard met een bad? Genieten maar. Alleen heb je om een bad vol te krijgen behoorlijk wat water nodig: gemiddeld zo’n 114 (!) liter. Ja, daar mag je best even van schrikken. Douchen is een stuk duurzamer, mits je er natuurlijk niet uren onder blijft staan. Een waterbesparende douche verbruikt 6,9 liter per minuut, een gewone douche 8,7 liter per minuut en een comfortdouche 14,4 liter per minuut. Reken maar uit je voordeel.
2. Zet een douchewekker
Niets fijner dan een warme douche in de ochtend of na een koude fietstocht door de regen. En dan is het natuurlijk verleidelijk om er toch iets langer onder te blijven staan. Maar wil je water (en geld) besparen, dan is korter douchen een eenvoudige oplossing. Met een douchetimer houd je bij hoe lang je eronder staat. Tijd voorbij? Douchekraan dicht en afdrogen maar. Overigens werkt het alarm op je mobiel natuurlijk ook prima als douchewekker.
3. Tap uit het juiste vaatje
Een nieuwe kraan, douchekop of een thermostaat kan flink wat water besparen. Zelfs als je huidige kranen nog niet per se aan vervanging toe zijn, kan het lonen om voor nieuwe kranen te kiezen. Zo heeft Grohe meerdere oplossingen om water of energie te besparen.
De Grohe Water Saving waskranen vermengen water met lucht, zodat er nog steeds een stevige straal uit de kraan komt die nooit meer dan 6,9 liter per minuut verbruikt.
Bij de kranen van Grohe SilkMove Energy Saving met koudwaterstart geeft de middenpositie van de greep alleen koud water, waardoor je onnodig warm waterverbruik tegengaat.
Kies ten slotte voor een eenhendelmengkraan bij de wastafel en de juiste thermostaatkraan onder de douche. Met Grohe Turbostat bijvoorbeeld wordt de ideale temperatuur sneller bereikt én behouden. Hierdoor verbruik je veel minder water dan bij kranen met twee grepen.
4. Dicht die (druppende) kraan
Klinkt logisch: de kraan draai je dicht als je hem niet gebruikt. Toch laten veel mensen de kraan tijdens het tandenpoetsen of handen wassen aan de wastafel gewoon lopen. Zonde, want hiermee verdwijnt er gemiddeld zo’n 4 liter water in de afvoer. Leer jezelf dus om de kraan dicht te draaien, juist ook tijdens die kleine momenten tussendoor. Heb je een lekkende kraan in de badkamer? Een druppende kraan is niet alleen irritant, maar verspilt ook nog eens zo’n 6 liter per dag. Oftewel: 2190 liter per jaar. Vervangen dus!
5. Kies voor een dual flush toilet
Is de badkamer toe aan een nieuw toilet? In veel woningen vinden we ‘m al: een dual flush toilet, waarmee je kunt kiezen voor een grote of een kleine spoeling bij het doortrekken. Hiermee bespaar je liters water per keer.
6. Release your inner Arie Boomsma
Spring eens onder een koude douche. Vijf minuten koud douchen is niet alleen goed voor je immuunsysteem, je bespaart ook flink wat energie. Krijg jij al rillingen bij het idee? Hier nog drie bijkomende voordelen om je te overtuigen toch vaker onder die koude straal te stappen: het verbetert je bloedcirculatie, je huid gaat ervan stralen én… je bent meteen wakker. Goedemorgen!
Wil jij ook water en energie besparen in de badkamer? Grohe heeft een uitgebreide reeks aan waterbesparende én stijlvolle producten voor de badkamer.