Een groendak, ook wel bekend als Sedumdak is beplanting in een speciaal ontworpen grondsysteem. Het wordt gebruikt om dakoppervlakten te laten begroeien met planten. Je kunt planten niet zomaar op je dak leggen en klaar. Wil je een groendak aanleggen? Denk dan aan een aantal aandachtspunten. Een groendak heeft een juiste waterafvoer nodig, goed waterdicht dakoppervlak en uiteraard geschikte beplanting. We hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.
Een groendak heeft voordelen voor dierlijk leven, het helpt in het verlagen van hemelwater afvoer bij hevige regenval en het verlaagt je stookkosten doordat je dak beter geïsoleerd is. Maar ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. En die zijn er zeker ook aan een groendak.
Wat zijn de nadelen van een groendak?
Er zijn een aantal punten waarover je moet nadenken voordat je begint met een groendak aanleggen. De belangrijkste aandachtspunten zijn:
- Relatief beperkte keuze aan beplanting
- Dakconstructie dient het gewicht van het groendak te kunnen dragen
- Een groendak (zeker een intensief groendak) is kostenintensiever dan een standaard dak
- Bij een verkeerde aanleg bestaat de kans op lekkage.
We behandelen de vier aandachtspunten een voor een.
Beperkt in plantensoorten
sedum soorten
Soorten sedum
Een nadeel van een Sedumdak is dat maar een beperkt aantal planten geschikt zijn om te gebruiken, zeker bij een extensief systeem. De dunnere beplantingslaag zorgt ervoor dat enkel plantsoorten gebruikt kunnen worden die niet diep wortelen en goed tegen droogte kunnen. Dit zijn Sedums, mossen en laaggroeiende grassoorten. Al zijn er binnen deze plantsoorten wel vele variaties en kleuren beschikbaar.
Constructieve beperkingen
Is de constructie sterk genoeg?Een dak of muur van een gebouw dient het extra gewicht van een groendak wel te kunnen dragen. De doorgaans lichtgewicht extensieve systemen zoals sedumtrays hebben een gewicht van rond de 80kg/m2 (verzadigd met water) wat vaak lichter is dan de standaard gebruikte belastgrind en geven doorgaans geen probleem. Een dikkere (>15cm) intensieve systemen zijn vaak een stuk zwaarder. Controleer daarom bij zowel intensieve als extensieve systemen altijd of het constructief gezien geen problemen geeft.
Een ander nadeel van een groendak is de beperking in de dakhelling. Een groendak kan alleen maar geplaatst worden op licht hellend of een vlak dakoppervlak. Meestal mag de maximale hellingshoek van een dak niet meer zijn dan 10 graden voor extensieve systemen en tot maximaal 45 graden bij intensieve groendak systemen.
Nadeel groendak – kosten intensief ten opzichte van standaard dak
Een groendak aanleggen kost over het algemeen twee keer zoveel als het aanleg van een standaard dak. Een extensief groendak is vaak al te krijgen van ongeveer €55,-/m2.. Vanwege de complexiteit van het aanleggen is een intensief Sedumdak is dit een nog duurdere variant.
Hoewel je deze kosten langzaam kunt terug verdienen door het verminderen van stookkosten vanwege de isolerende werking van een groendak, blijft het zo dat je in 1x de gehele kosten hebt bij aanleg van een groendak.
Het onderhoud van groendaken kan arbeidsintensief en duur zijn. Hoewel extensieve groendaken minder bewatering en bemesting nodig hebben dan intensieve groendaken, moet het wel gebeuren en zitten hier logischerwijs ook kosten aan.
Daarnaast dient een groendak ook jaarlijks geïnspecteerd te worden op bijvoorbeeld onkruid. Je kunt dit onderhoud uiteraard allemaal laten uitvoeren door een hovenier, maar je kunt aanzienlijk de kosten verlagen door zoveel mogelijk zelf te doen.
Schade door lekkage
De meeste groendaksystemen bevatten een barrièrelaag voor plantwortels, maar het kan voorkomen dat ze toch door deze barrière heen kunnen groeien. Dit kan eventueel lekkage veroorzaken aan je dak. Je kunt dit voorkomen door jaarlijks (vooral van toepassing bij een intensief systeem) de veel te grote planten te verwijderen uit je groendak. Bij het gebruik van een extensief systeem met een dunne beplantingslaag zoals een kant-en-klare sedumtray zal dat niet gauw gebeuren, omdat de dunne beplantingslaag voorkomt dat planten niet te groot kunnen groeien. Daarbij bevatten onze kant-en-klare trays ook een beschermdoek.
Groendak kan veel voordelen opleveren, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de eventuele nadelen. Wanneer je de potentiële nadelen van een groendak weet, kun je daar rekening mee houden bij de aanleg ervan.
Meer info: https://www.zandcompleet.nl/zandblogs/nadelen-groendak/