Je wil een nieuwe vloer, die onderhoudsvriendlijk is en lang meegaat. Twijfel je tussen een laminaatvloer en een pvc vloer? In deze Friday Free leggen we aan de hand van een aantal materiaaleigenschappen uit wat de verschillen zijn tussen deze vloeren. Zo is PVC vaak iets duurder, maar deze vloer kan wel prima tegen water, en is zeer geschikt als je vloerverwarming hebt. Lees snel verder als je meer wil weten over kenmerken als prijs, onderhoud, geluidsoverlast en kwaliteit.
Twijfel je tussen een laminaat vloer en een pvc vloer? Aan de hand van een aantal eigenschappen en kenmerken worden in onderstaand artikel de verschillen tussen een laminaat vloer en een pvc vloer uitgelegd.
Prijs
Niet onbelangrijk dus laten we hier maar gelijk mee beginnen. De prijzen van laminaat variëren van ongeveer 5 euro tot 40 euro per vierkante meter. PVC vloeren zijn in de regel iets duurder en beginnen vanaf een euro of 10 per vierkante meter tot circa 45 euro per vierkante meter.
Onderhoud
Zowel laminaat als PVC is onderhoudsvriendelijk en beide zijn gemakkelijk schoon te maken met een stofzuiger of dweil. Een laminaat vloer is gevoeliger voor water en kan als een plas water te lang blijft liggen gaan bobbelen.
Materiaal
Pvc staat voor ‘Polyvinylchloride’ en lijkt erg op zeil. Het is ook dun en soepel. Groot verschil is echter dat zeil wordt verkocht in lange banen op een rol en Pvc vloeren in het algemeen in stroken worden geleverd. Laminaat bestaat uit een aantal samengeperste lagen zoals kunstof en hdf waarvan alleen de bovenste laag bedrukt is met een motief. Ook laminaat koop je in stroken / planken. De pvc stroken hebben een dunnere dikte dan de laminaat stroken.
Geluidsoverlast
Een laminaat vloer wordt in het algemeen zwevend (niet verlijmd aan de ondergrond) gelegd. De ruimte tussen de ondergrond en de vloer kan voor geluidsoverlast zorgen. Een Klik pvc vloer wordt ook zwevend gelegd maar zorgt in de regel voor minder geluidsoverlast dan laminaat. Een zelfklevende pvc vloer wordt direct op de ondergrond geplaatst en er is geen ruimte tussen de vloer en de ondergrond. Er is hierdoor vrijwel geen extra geluidoverlast als u over de vloer loopt. Bij zowel een laminaat vloer als een pvc vloer kan een goede ondervloer de geluidsoverlast verder verlagen.
Vloerverwarming
Heb je vloerverwarming dan kun je beter voor een pvc vloer kiezen. Deze laat de warmte beter door. Laminaat vloeren zijn mede door het gebruik van een ondervloer eigenlijk niet zo geschikt voor vloerverwarming.
Waterbestendig
Laminaat kan niet goed tegen vocht. Als laminaat te lang bloot wordt gesteld aan water of vocht kan het gaan bobbelen. PVC vloeren kunnen prima tegen water en zijn dus ook geschikt voor de badkamer of kelder.
Leggen
Zowel pvc vloeren als laminaat vloeren beschikken over een kliksysteem waarmee de onderdelen met elkaar worden verbonden. Er bestaan ook zelfklevende pvc vloeren, hierbij wordt de pvc middels een soort plakband aan de ondergrond gelijmd. Het is ook mogelijk een laminaat vloer te verlijmen aan de ondergrond, dit gebeurt echter maar zelden. Zowel een PVC vloer als een laminaat vloer is zelf te leggen. Omdat er bij een PVC vloer niet gezaagd hoeft te worden (het bijsnijden kan met Stanley mes of schaar) is deze makkelijker te leggen. Afhankelijk van de gekozen vloer en legsysteem moet de ondergrond soms geëgaliseerd worden. Bij PVC stroken is de kans iets groter omdat PVC stroken heel dun zijn. Bij nieuwbouwwoningen is egaliseren meestal niet nodig.
Beschadigingen
Beschadigingen op verlijmde pvc vloeren zijn vrij eenvoudig te repareren omdat de lamellen vervangen kunnen worden. Bij klik pvc en laminaat is het vervangen van een plank of lamel veel lastiger.
Conclusie
PVC vloeren worden steeds populairder. Ten opzicht van laminaat heeft pvc belangrijke voordelen. Net als bij laminaat vloeren is er ook bij pvc vloeren heel veel verschil tussen kwaliteit en herkomst. Welke vloer je ook kiest; staar je niet blind op de prijs, een goede kwaliteit is net zo belangrijk.
Bron: https://www.qasa.nl