Misschien heb je al een urban jungle thuis. Maar hoe zit dit op je werkvloer? Planten hebben een positief effect op werknemers. Ze verbeteren de akoestiek en verminderen symptomen van het Sick Buidling Sydnrome. Daarnaast verhogen ze de prestaties op de werkvloer. Werknemers hebben minder gezondheidsklachten, werken in een betere luchtkwaliteit en voelen zich prettiger in een omgeving met groen. We hebben een paar prachtige planten uitgezocht die de akoestiek én je gezondheid verbeteren.
Planten kunnen de akoestiek helpen te verbeteren. Ze zijn geen enorme geluidsabsorbeerders, zoals bijvoorbeeld tapijt, maar kunnen het geluid wel verzachten. Echter, planten blijken wel de beste geluidsabsorbeerder te zijn tussen de 500 en 2000 Hz, het spraakgebied van de mens. Ze kunnen in een kantoor dus de akoestiek verbeteren en deze akoestiek verbetert weer het concentratieniveau. Hierbij geldt dat planten met grotere bladeren beter zijn, meerdere plantenopstellingen beter werken dan één geconcentreerde opstelling en dat het effectiever is om planten naast wanden en in hoeken te zetten in plaats van in het midden van een ruimte.
Plant is meer dan alleen geluidsisolatie
Als het puur om geluidsisolatie gaat, zijn planten niet dé oplossing. Maar een plant is méér dan alleen geluidsisolatie. Steeds vaker wordt er gesproken over het Sick Building Syndrome waarbij mensen last hebben van allergieën, luchtwegproblemen, droge ogen en verminderde concentratie. Uit onderzoek van TNO blijkt dat planten de symptomen van Sick Building Syndrome kunnen verminderen. Dit komt door stoffen die vrijkomen uit bijvoorbeeld printers, kopieermachines, computers en vloerbedekking. Gevolg kan zijn geïrriteerde ogen of hoofdpijn. Planten verhogen het zuurstofgehalte in een ruimte, zuiveren de lucht van fijnstofverbindingen en maken de lucht tot wel 5% minder droog. Dus geen jeukende ogen meer of koppijn.
We hebben een paar prachtige planten uitgezocht die de akoestiek én je gezondheid verbeteren:
. Met de bananenplant haal je direct een tropische sfeer in huis! De mooie langwerpige bladeren ontrollen zich en komen steeds een stapje hoger boven de oude bladeren te staan. Hij wordt ook wel de dwergbanaan genoemd, dus erg groot zal hij niet worden. De Musa lijkt heel stoer maar eigenlijk is het best een kwetsbare plant. De bananenplant houdt namelijk absoluut niet van tocht. Bedenk dus goed waar je hem neer gaat zetten voordat je hem aanschaft. Ook mag je zijn kluit niet laten uitdrogen. Een paar groene vingers komen bij deze gevoelige jongen dus zeker van pas.
Van nature groeit de Alocasia zebrina in het regenwoud. Hij houdt daarom van een vochtige omgeving en moet regelmatig een slok water krijgen. Wanneer je hem teveel water geeft zal hij ‘transpireren’ via zijn bladeren. Dit noem je ‘guttatie’ en stopt vanzelf als je hem minder water geeft.
4) Ficus lyrata Bambino - Vioolbladplant
5) Philodendron 'Xanadu'
De Philodendron is een grote plantensoort, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Hij is famlie van de Aronskelken, waarvan wel honderden soorten zijn. De Gatenplant, ofwel de Monstera, is de bekendste. Philodendrons zijn sterke planten. Ze doen het goed in de schaduw en zijn daarom makkelijke kamerplanten. De Xanadu heeft lange inkepingen in het blad.