Hangplanten behoren zeker tot de huidige interieurtrends. Ze brengen zoveel sfeer in huis. Het is van oorsprong een woontrend uit de jaren 70. Nu natuurlijk in een modern jasje dat past bij de huidige woontrends. Je kunt hangplanten echt overal ophangen zoals voor het raam, in de keuken of in een leuk hoekje in de slaapkamer. Wil je een originele plek? Plaats dan een hangplant in het trappengat. Dit zorgt voor een leuk, speels en groen effect.
Veel groene, bloeiende planten die we hier ophangen komen uit het tropische regenwoud waar ze voornamelijk als klimplant door het leven gaan. Ze gebruiken hiervoor haakvormige stengels, hechtwortels en bladranken om zich te bevestigen aan bomen en rotsen. Daarnaast zijn er vet hangplanten die met veel minder water kunnen en in drogere streken voorkomen.
INTERIEURTREND HANGPLANTEN
Het leuke aan deze interieurtrend is dat je de planten kunt versieren met gave accessoires zoals gehaakte hangers van marcramé touwen met kralen of halve kokosnoten. Hierdoor passen hangplanten in diverse interieurs. Wees ook niet bang om meerdere hangplanten bij elkaar in een pot te stoppen. Dit zorg juist voor een bijzonder en speels effect.
Verschillende planten bij elkaar zorgen voor een speels effect in huis
Je moet er alleen wel opletten dat je planten bij elkaar stopt met gelijke eigenschappen. Een hangplant die van volle zon houdt, gaat het niet fijn hebben naast een plant die liever weinig licht ziet. Hangplanten kun je toepassen in alle interieurstijlen. Je ziet deze woontrend voornamelijk terugkomen bij Scandinavische, moderne en klassieke interieurs.
SOORTEN:
De volgende planten lenen zich uitstekend als hangplant;
Chinees lantaarnplantje (ceropegia woodii)
Het Chinese lantaarnplantje is één van de meest populaire hangplanten. Deze kamerplant krijgt lange sliertige stengels met kleine halfronde bladeren. Ceropegia woodii is een bloeiende hangplant. Met genoeg licht krijgt ‘ie kleine wit/paarse lantaarntjes. Pas op met watergeven. Geef deze hangplant liever te weinig dan teveel water.
Licht: Veel, maar niet in de volle zon zetten
Water: Weinig. Water geven als de grond helemaal opgedroogd is.
Standplaats: 0-1 meter van een raam op het noorden, 1-2 meter van een raam op het oosten of westen, 2-3 meter van een raam op het zuiden
Erwtenplant (senecio rowleyanus, ‘string of pearls’)
Het erwtenplantje, ook wel ‘String of Pearls’ genoemd, is een vetplant. Wist je dat vetplanten kunnen verkleuren? Als je deze hangplant op een hele zonnige plek zet of te weinig voeding geeft, dan kleuren de groene bolletjes langzaam donkerrood. Dit is niet 'erg'. Vetplanten zijn erop gebouwd in barre en dorre omstandigheden te overleven. De erwtenplant past zich dus aan aan zijn omgeving. Wil je liever een groene erwtenplant, geef 'm dan wat plantenvoeding in het groeiseizoen, of zet 'm op een iets minder lichte plek.
Licht: Veel. Kan ook in de vensterbank staan
Water: Water geven als de grond opgedroogd is. Niet doorweekt laten staan.
Standplaats: Vlakbij een zonnig raam op het oosten of zuiden.
Philodendron scandens
Philodendron scandens komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar hij in de schaduw van de dichtgegroeide jungle omhoog klautert langs bomen en andere planten. De slierten van de Philodendron kunnen dus omhoog klimmen als je hem leidt, maar ook hangen. Philodendron scandens heeft diepgroene hartvormige bladeren. Deze hangplant is heel sterk en groeit snel. Liever een weelderige pruik dan een stel lange slierten? Knip dan de uitlopers af en toe terug.
Licht: Niet in de volle zon, kan wel wat donkerder staan
Water: Weinig. Laat potgrond opdrogen, geef dan weer water ⠀
Standplaats: 1-2 meter van een raam op het oosten of westen. 2-3 meter van een raam op het zuiden⠀
Scindapsus pictus ‘silvery ann’
Scindapsus heeft lange sliertige stengels met grijsgroene bladeren. Deze hangplant staat liever in de schaduw, wat het een perfecte kandidaat maakt voor bijvoorbeeld de slaapkamer. Worden de slierten van de Scindapsus pictus een beetje armetierig? Knip ze dan terug, en de plant zal nieuwe stelen aanmaken en bij de kluit voller worden.⠀
Licht: Niet in de volle zon, een beetje licht ⠀
Water: weinig. Laat potgrond opdrogen, geef dan weer water ⠀
Standplaats: 1-2 meter van een raam op het noorden, oosten of westen. 2-3 meter van een raam op het zuiden⠀
Zaagcactus (epiphyllum anguliger)
De zaagcactus is - in tegenstelling zoals de naam beweert- geen cactus. Deze sprieterige hangplant is namelijk een vetplant. Epiphyllum anguliger is een makkelijke hangplant. De zaagcactus heeft wel iets meer water nodig dan een rasechte cactus, maar de potgrond mag gerust opdrogen. Zet de zaagcactus niet in de volle zon.
Licht: zet de zaagcactus op een plek met veel licht
Water: Weinig. Potgrond op laten drogen en dan weer een scheut bijgieten
Standplaats: 1-2 meter van een raam op het oosten of zuiden
Lipstickplant (aeschynanthus lobbyanus)
De Lipstickplant, of Aeschynanthus lobbyanus, heeft felrode langwerpige bloemen in de vorm van een lippenstift. Deze hangplant heeft lange ranken en staat het mooist in een hangende of hoge pot. Er bestaat ook een variant van deze kamerplant met krullende bladeren, de Aeschynanthus radicans.
Licht: Zet de lipstickplant niet in de volle zon
Water: Weinig. Laten opdrogen, dan weer water geven
Standplaats: 1-2 meter van een raam op het noorden of oosten, 3-4 meter van een raam op het zuiden, 1-3 meter van een raam op het westen
Zwanenkruid (peperomia rotundifolia)
Peperomia rotundifolia is een hele makkelijke kamerplant. Geef ‘m regelmatig water. Maar laat deze hangplant (net als bijna alle kamerplanten) niet constant doorweekt staan, dan gaan de wortels rotten. Een beetje vochtig mag ‘ie wel best blijven. Deze hangplant is makkelijk te stekken, door takjes met wortel en al af te scheiden van de moederplant en deze in verse grond op te potten.
Licht: Veel licht, maar niet in de volle zon
Water: Regelmatig water geven, potgrond niet op laten drogen. Niet dompelen
Standplaats: 0-2 meter van een raam op het oosten, noorden of westen. 2-3 meter van een raam op het zuiden
Kanonplantje (pilea glauca)
Dit is het 'Kanonplantje’. Deze naam heeft hij te danken aan zijn bijzondere eigenschap: als je de rijpe polletjes aanraakt, 'schiet' hij stuifmeel weg! Deze kamerplant staat liever niet in de volle zon. Omdat de takjes met blaadjes gaan hangen, is het leuk als hij wat hoger staat of hangt. Maar je kunt hem ook mooi in toom houden door de uiteinden bij te punten.
Licht: Geen direct zonlicht, kan op een wat donkere plek staan
Water: Geef hem af en toe water, laat de grond niet uitdrogen
Standplaats: 1-2 meter van een raam op het noorden of westen, 2 meter van een raam op het oosten of zuiden
Bron: https://www.merkenstuincentrum.nl/hangplanten-binnen-kamerplanten/l81c5