Je hebt vast wel eens gehoord van een kookeiland. Misschien heb je er zelfs wel een in huis staan. Maar ook een ziteiland bestaat, en kan een mooie en praktische optie zijn voor een grote woonkamer. In deze blog vertellen we wat precies een ziteiland is en vooral ook via welke stappen jij ook een mooi, gezellig en vooral praktisch eiland voor je woonkamer krijgt. En we hebben de mooiste ziteiland voorbeelden voor je. Lees snel verder voor gave inspo!
Bron header foto: Studio Mik
Wat is een ziteiland?
Net als een kookeiland een centrale plek in de keuken heeft, heeft een ziteiland een centrale plaats in de woonkamer. Gewoonlijk plaats je de zitmeubels een kant op, met een ziteiland is dat niet zo. Je plaatst vaak een aantal elementen van een bank de ene kant op, en een aantal de andere kant op. Hiermee kun je dus samen en toch apart van elkaar op een bank zitten. Tevens je de bank aan beide kanten gebruiken.
Verschil tussen hoekbank en ziteiland
Waarschijnlijk als je de uitleg hierboven gelezen hebt, weet je al wel wat het verschil is tussen een hoekbank en een ziteiland. Een eerste verschil is, dat een hoekbank een kant opgericht is en om op te zitten. Bij een eiland in de woonkamer kun je aan twee kanten of soms zelfs aan nog meer kanten zitten op je bank. Heel vaak is een hoekbank een vast element in je woonkamer, terwijl een ziteiland vaak is samengesteld uit een modulaire of elementenbank. Hierdoor kun je altijd schuiven met de elementen van de bank. Makkelijk en praktisch. Krijg je bijvoorbeeld visite? Dan plaats je gewenst de bank in een andere opstelling. Of wil je je even afsluiten van de televisie? Vaak is een kant van de bank of een vaste bank daarop gericht. Door te schuiven met de elementen, kun je een gedeelte van het ziteiland even afsluiten van de televisie.
Er wordt wel eens gesproken over een eilandopstelling van een bank. Dit betekent niks minder dan dat de bank(en) in het midden en dus op een centrale plek staan. Pas als een eilandopstelling twee kijkrichtingen heeft, spreek je over een ziteiland.
Stappenplan kiezen ziteiland
Hieronder heb ik een klein handig stappenplan gemaakt om jouw ideale ziteiland te kunnen kiezen:
Stap #1: Welke ruimte heb je?
Stap #2: Welke opstelling ga je het meest gebruiken? Past deze in de woonkamer?
Stap #3: Welke kleuren passen in de woonkamer?
Stap #4: Kies het materiaal en het soort bank
Hieronder leg ik iedere stap nog verder uit:
Stap #1: Welke ruimte heb je?
Belangrijk is vooral de ruimte om de bank(en) heen. Een eiland opstelling komt meestal in het midden van de kamer te staan, maar uiteraard hoeft dit niet precies in het midden te zijn. Toch is het wel belangrijk om rekening te houden met bepaalde gemiddelde afstanden, gemeten in centimeters. Hou rekening met afstand:
Voor loopruimte: 100 cm. Dat betekent niet dat je perse achter de bank ook deze ruimte moet aanhouden. De 100 cm is belangrijk voor de loopruimte. Je kunt er best voor kiezen om bijvoorbeeld de achterkant van de bank 30-50 cm van de muur af te zetten.
Tussen bank en salontafel is 45 cm handig
Tussen bank en televisie is 2,4 maal de lengte van het scherm in centimeters, diagonaal gemeten. Bij een tv van 40 inch is dan ongeveer 102 cm. Dan kijk je fijn tv op ongeveer 245 cm.
80 cm is de minimale afstand – alleen al uit veiligheid – tussen de open haard en meubels, accessoires en vloerkleed.
Stap #2: Welke opstelling ga je het meest gebruiken?
Bedenk nu welke opstelling en welke functie de bank gaat krijgen. Hoe ga je de bank gebruiken? Waaraan moet de bank minimaal voldoen? Hoeveel zitplekken? En wil je bijvoorbeeld twee bepaalde zitjes in één. Zodat de één televisie kan kijken en de ander wat anders kan doen? Bedenk goed vantevoren wat de bank voor functies heeft en voor hoeveel mensen er plek moet zijn. Daarna ga je kijken welke opstelling je het handigst en mooist zou vinden. Daarna kun je weer kijken of je de gewenste in jouw interieur past, of dat je enkele aanpassingen moet doen.
Het voordeel van een ziteiland, is dat deze meestal bestaat uit elementen. Deze maken samen een elementenbank, en het voordeel hiervan is dat je kan snel en makkelijk kan schuiven in de opstelling van de bank.
Stap #3: Welke kleuren passen in de woonkamer?
Als je weet met welke opstelling je de woonkamer gaat vullen, kun je aan de slag gaan met de kleuren van jouw nieuwe bank. Gebruik hiervoor jouw kleurenpalet en/of moodboard. Heb je deze niet gemaakt, maar heb je moeite met kiezen van een kleur of misschien wel meerdere kleuren (want dat is mogelijk met een elementenbank). Dan is het zeker een aanrader om deze te maken.
Stap #4: Kies het materiaal en het soort bank
Als je de kleur hebt gekozen in de stap hiervoor, dan kan je een materiaal uitkiezen. Laat je in de winkel adviseren welke soort materiaal bij jouw wensen past. Dit hangt o.a. van je gebruik af, maar ook van jouw budget. Daarna kun je kijken welke soort (elementen)bank je graag wilt. Dit hangt ook af van je woonstijl en eventueel moodboard voor je interieur. Je hebt bijvoorbeeld strakke/moderne banken, maar ook landelijke banken. Voor iedere interieurstijl is er wel één te vinden.
Een bank is niet heel vaak op voorraad, dus je zult na het bestellen van de bank wel even een tijdje (lees: vaak wel een paar maanden) moeten wachten. Maar je hebt dan ook iets om naar uit te kijken!
Inspiratie voor een ziteiland in de woonkamer
Hieronder zie je inspiratie voor een ziteiland in de woonkamer.
Bron: https://100procentwoongeluk.nl/wat-is-een-ziteiland-woonkamer/